Kian Hess (solo)

D-pupillen, D3, Groep 6 05

20 september 2014 8:30

XerxesDZB D5 – SVS D3

De term ‘voor dag en dauw’ kreeg vandaag wel een heel letterlijke betekenis. De boel zat namelijk potdicht. Bij Xerxes kon je nauwelijks van het ene doel naar het andere kijken. De regels voor het laten doorgaan van wedstrijden in de mist zijn simpel. Als de scheidsrechter op de middencirkel de doelen kan zien, dan gaat de wedstrijd gewoon door, en dat was zo, dus, aangezien de mist ook in een rap tempo begon op te trekken, kon de wedstrijd gewoon gespeeld worden.

De vorige wedstrijd had Dirk Jan al gehamerd op het voetballen vanuit de positie. De opstelling begint al redelijk uit te kristalliseren en slechts een aantal posities moeten nog worden ingevuld. Ondanks de enthousiasme heeft SVS D3 moeite om vanaf de aftrap bij de les te zijn en startte ronduit slap. De linksbuiten van Xerxes kon zo doorlopen en na 5 minuten kon, door de mist, de 1-0 op de borden worden gezet. Toen ging de D3 eindelijk doen wat de trainert gevraagd had, vanuit de positie spelen. Bradley ging er als een haas aan de rechterkant vandoor en maakte de aansluitingstreffer, 1-1. Even daarna was het Noah die mooi vrijgespeeld werd en de 2-1 binnen schoot. Xerxes kwam er sporadisch uit maar daar waar de achterhoede, die steeds beter ging draaien, mis zat, kon Robin redding brengen. SVS D3 gaf gas en Tigo maakte 1-3 gevolgd door een geweldig afstandschot van Thiago, 1-4, tevens ruststand.

Dat ging even gemakkelijk, dachten wij toen allemaal toen de tweede helft begon. Een oplettende toeschouwer zag dat er duidelijke versterkingen bij Xerxes waren aangevoerd, waaronder een nieuwe keeper en een extra tweedejaars D speler op het middenveld. De drang van SVS om vooruit te spelen bleef en achterin werd er weer heel slap gestart. Binnen 10 minuten was Xerxes dan ook tot 3-4 genaderd en het zag er naar uit dat SVS D3 hier niets tegen in stelling kon brengen. De aanvalsgolven liepen stuk op de versterkte verdediging en de nieuwe keeper plukte alles weg. SVS moest vanuit de organisatie blijven spelen en het spel langzaam opbouwen naar het middenveld. Goed positiespel is hierin een must en langzaam begon dat ook door te dringen tot de mannen. Toch verloopt de omschakeling bij balverlies niet als vanzelfsprekend maar het geloof in een goede afloop was er zeker. Er werd feller op de bal gezeten, de tegenstander werd goed aangepakt en onder druk gezet en cruciale duels werden gewonnen. Een doeltrap van Robin kon worden verlengd en Kian ging voor een 1 op 1 avontuur met de keeper die, lekker op zijn Duits, nu wel in de laatste minuut het hoofd moest buigen, 3-5. Het laatste fluitsignaal werd met gejuich begroet, niet alleen door de spelers. Ondanks de winst ging het niet helemaal vlekkeloos, maar op positiespel en standaardsituaties gaat de komende weken getraind worden. Maar wat het belangrijkste is, er wordt niet gemopperd op elkaar en het plezier spat er vanaf. Daar gaat het tenslotte allemaal om. Volgende week speelt de D3 thuis om 08.30h tegen Leonidas D3.