Capelse sportverenigingen in zwaar weer door stijgende prijzen: ‘Eerst corona en nu dit’ - SVS

Capelse sportverenigingen in zwaar weer door stijgende prijzen: ‘Eerst corona en nu dit’

Capelse sportverenigingen in zwaar weer door stijgende prijzen: ‘Eerst corona en nu dit’

27 november 2022 7:00

Max Theodoridis

Meer dan een kwart van de amateurclubs in Nederland overweegt de faciliteiten de komende winter deels of volledig te sluiten vanwege de hoge energieprijzen, dat blijkt uit een enquête van de stichting Register van Verenigingsbestuurders (RVVB). Ook Capelse sportclubs lijden onder de hoge energiekosten. Zo gaan de energierekeningen van vv Capelle en cvv Zwervers van ongeveer 25 duizend euro naar 100 duizend euro en zag SVS zich genoodzaakt om een tijdelijke toeslag van €20 bovenop de contributie te rekenen.

Capelle en Zwervers werken sinds enige tijd samen om te zoeken naar oplossingen om de kosten van energie te drukken. Zo zijn de clubs in gesprek met duurzaamheidsspecialisten van Duurzaam Capelle en wordt er door beide clubs gekeken hoe ze elkaar kunnen versterken in het vinden van oplossingen. SVS werkt dan weer niet samen met de andere twee voetbalclubs, maar zegt ook te kijken naar manieren om zoveel mogelijk kosten te besparen. 

'Eerst corona, nu dit'
Penningmeester Philip Hoogerbrugge van SVS ziet de toekomst somber in: "Door de coronaperiode zijn bij ons een hoop leden afgehaakt. Nu zien we bij de jeugd gelukkig wel wat nieuwe leden, maar veel van onze senioren zijn gestopt, waardoor we een heleboel contributies zijn misgelopen. Dat heeft er ook voor gezorgd dat het in onze kantine rustiger is dan voorheen en dat we nu te maken hebben met teruglopende barinkomsten, teruglopende ledenaantallen en stijgende prijzen."

Met wat reserves vanuit de eerdere coronasteun heeft de club de verliezen tot nu toe enigszins kunnen opvangen, maar nog zo'n jaar zou hen wel eens de nek om kunnen draaien. Voor de kantine en de kleedkamers heeft de club gelukkig nog even te maken met vaste prijzen, maar voor de veldverlichting gaan er op 1 januari andere tarieven gelden. "De vorige tarieven zijn gebaseerd op vier jaar geleden, dus hiervoor gaan we minstens een verdubbeling van de kosten zien. Tel daar de stijgende prijzen, misgelopen inkomsten en teruggelopen leden bij op en dan is het goed mogelijk dat we ook hier te maken zullen krijgen met een verviervoudiging van de kosten aan het einde van dit seizoen."

Ondertussen probeert de club te vermijden dat er maatregelen zoals 'douchen verboden' worden ingesteld. Zo zijn onder meer de schoonmaakkosten verkleind en de verwarming in de kleedkamers uitgezet. "Je ziet de sneltrein aankomen en die is moeilijk te ontwijken. Voor nu hebben wij een tijdelijke toeslag boven op de contributie van 20 euro ingevoerd om het gat deels te dichten, maar je kunt de leden niet opzadelen met dat hele gat."

Probleem niet verplaatsen naar leden
Zwervers-voorzitter Ger Jacobs is het dan ook eens met Hoogerbrugge: "Sluiten is het laatste wat we doen. 1 januari loopt ons energiecontract af, dan gaan de tarieven door het dak. Dat kun je ook niet zomaar opvangen. Het slechtste wat je kunt doen is nu al zeggen: 'we gaan meer trainen op minder velden, dus minder veldverlichting, of de douches kouder- of uitzetten'. Wij hebben gezegd: het is alles of niks. Je leden betalen contributie, die willen daar faciliteiten voor. En als je dan nu de douches gaat sluiten, dan moeten die leden weer thuis gaan douchen en hebben ze daar weer meer kosten. Dus dat schiet niet op."

Het zoeken naar oplossingen is een moeilijke kwestie, vertelt Jacobs. "Er zijn wel een aantal mogelijkheden waar we naar kijken. Neem een nieuw, zo goedkoop mogelijk energiecontract, maar we gaan ook kijken naar hoe we moeten omgaan met de cv-ketel. Daar valt wel weinig in te knijpen. Het derde wat we moeten doen is kijken naar welke gemeentelijke- of overheidsregelingen er komen, want het kan niet uitblijven dat er iets gebeurt. Het punt is: als er niks gebeurt en je wordt geconfronteerd met een torenhoge energierekening, dat hou je misschien eventjes vol. Maar op een bepaald punt gaat het lampje uit. Dat geldt niet alleen voor ons, maar voor heel veel verenigingen."

CVV Zwervers heeft afgelopen week in de ledenvergadering bepaald dat de contributie niet omhooggaat. "Als de situatie zo zou blijven, moet de contributie per persoon omhoog met 40 tot 60 euro per jaar. Dan ga je de pijn van de club leggen bij de leden, die zelf ook al pijn hebben door de energiecrisis. We willen niet aan de koopkracht van onze leden zitten. Dat betekent dat we de leden ook geen tijdelijke energietoeslag opleggen. Wij wachten op een regeling, die moet er komen. We hopen dat gezond verstand zegeviert."

Kleine ingrepen
VV Capelle is begonnen met simpele ingrepen zoals het verlagen van de temperatuur in kleedkamers, kantine en het water van de douches en wordt de verlichting uitgezet op velden waar niet op wordt gespeeld of getraind. Daarnaast heeft de vereniging ook enkele slimmigheidjes ingebouwd in de eigen systemen. Met tijdsklokken voor de koeling en het aanbrengen van kleine boilertjes vlakbij tappunten van warm water hoopt de club zoveel mogelijk energie te besparen.

Sportief Capelle en gemeente kunnen nog weinig doen
Verschillende Capelse sportverenigingen huren ruimte in gebouwen die beheerd worden door Sportief Capelle, zoals Aquapelle en Sporthal Schenkel. Vrijdag liet directeur Lian Witteveen van Sportief Capelle aan Radio Capelle weten dat het nog te vroeg is om iets te zeggen over de energiekosten voor die sportverenigingen. Sportief Capelle is in gesprek met de gemeente en specifiek wethouder Harriët Westerdijk om te kijken naar mogelijkheden. Toch is het daarbij vooral wachten op een besluit van de Rijksoverheid en ook deels hoe de gemeente en het college daar vervolgens op gaan reageren. Het heeft natuurlijk wel serieuze aandacht.

Ook een woordvoerder van de gemeente laat namens wethouder Harriët Westerdijk van Sportbeleid weten nog weinig te kunnen zeggen over eventuele financiële compensatie: "We lopen niet vooruit op de maatregelen van de Rijksoverheid. Maar uiteraard hebben we wel aandacht voor de lokale uitwerking, juist gezien het grote belang van de sportverenigingen voor Capelle."
Bron: Radio Capelle
Delen

voeg je eigen gadgets toe aan deze pagina!